Ako vyčistiť spoločenské šaty

Jemné materiály si žiadajú špeciálnu starostlivosť. Aby ste svoju slávnostnú róbu nevyužili len jediný raz, osvojte si pár pravidiel. Ktoré materiály môžu ísť do práčky a ktoré len do čistiarne? Ako prať šaty ručne? Naozaj pomôže aj citrón či soľ? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpovede v nasledujúcich riadkoch.  

Prečítajte si aj: Šifónové šaty: všetko, čo musíte vedieť

Spôsob čistenia spoločenských šiat závisí v prvom rade od ich materiálu. Niektoré znesú viac, iné menej. Poradíme vám, ako ich zbaviť nečistôt bez toho, aby utrpela ich farba či tvar.    

Základný manuál prania spoločenských šiat:

1. Čítajte štítky

Bezpodmienečne prvá vec, ktorú by ste mali urobiť predtým, ako sa pustíte do čistenia slávnostných šiat, je prečítať si pokyny na štítku. Môžete mať za sebou tony odpratej bielizne, no spoločenské šaty občas háklivosťou materiálu dokážu prekvapiť. A keďže ide väčšinou o tovar vyššej cenovej relácie, určite si ich nechcete po prvom použití zbytočne zničiť.

Práčka

Ak šaty môžete prať v práčke, nastavte si jemný cyklus s odporúčanou teplotou a šetrným čistiacim prostriedkom. Najlepšie urobíte, ak ich umiestníte do sieťovaného vrecka na bielizeň, aby sa vám nezachytili a nezamotali s ostatnými vecami. Pozor najmä pri flitrovaných šatách, tie perte určite prevrátené naruby.

Ručné pranie

Pri ručnom praní naplňte čisté umývadlo či lavór vlažnou vodou, v ktorej rozpustíte čistiaci prostriedok na jemnú bielizeň. Šatami vo vode jemne pohybujte a venujte zvýšenú pozornosť znečistením oblastiam. Následne ich oplachujte studenou vodou dovtedy, kým nebude úplne čistá.

Čistiareň

Niektoré slávnostné róby znesú len chemické, tzv. suché čistenie. Ak ste aj vy našli na štítku informáciu, že šaty nesmiete prať v práčke ani ručne, radšej ich hneď odneste do čistiarne. Pri ich odovzdávaní zamestnancov nezabudnite upozorniť na všetky vzniknuté škvrny.

2. Jemnosť, prosím!

Keď na milovaných šatách nájdeme neodbytnú škvrnu, najradšej by sme sa jej zbavili čo najskôr a máme nutkanie začať ju trieť. To však môže jemné látký nenávratne poškodiť. Namiesto toho naneste na miesto znečistenia šetrný odstraňovač škvŕn či jemný čistiaci prostriedok zriedený s vodou. Škvrnu následne len jemne utierajte čistou handričkou. Mimochodom, dnes už zoženiete aj špeciálne prípravky na odstránenie konkrétnych pôvodcov znečistenia, napr. deodorantov a potu, olejových a mastných škvŕn, ovocia, čokolády, vína či make-upu.

Tip: Akýkoľvek spôsob čistenia vždy najskôr vyskúšajte na malej, nenápadnej ploche šiat, aby ste sa uistili, že nespôsobí poškodenie.

3. Chce to trpezlivosť

Ak ste si šaty ušpinili niečím, o čom viete, že z nich dostate len naozaj ťažko alebo je škvrna príliš zaschnutá, nezabudnite látku vopred namočiť spolu s odstraňovačom škvŕn. Fľak sa tak uvoľní a vy máte väčšiu šancu na úspech.

Tip: Nepodarilo sa vám fľak odstrániť po prvom praní? Nezúfajte, nič nie je stratené. Celý postup zopakujte ešte raz, prípadne viackrát.

4. Pozor na slnečné svetlo

Po vypraní šaty podľa možností jemne vyžmýkajte a položte ich na čistý suchý uterák, ktorý vysaje prebytočnú vodu. Šaty je ideálne sušiť na vzduchu, no ak sú inej ako biele farby, určite mimo priameho slnečného žiarenia. Mohol by totiž z háklivých materiálov spoločenských šiat nepekne vytiahnuť farbu. Už vôbec nie je vhodné dať ich do sušičky či na radiátor.

Tip: Ak sú šaty zo špeciálneho materiálu, ktorý potrebujete vytvarovať do určitej podoby, urobte tak ešte kým sú vlhké.

5. Radšej naparovať ako žehliť

Naparovacia žehlička je zázrak modernej doby! S trochou opatrnosti ňou bez obáv vyrovnáte všetky materiály. Teplotu prispôsobte háklivosti materiálu a odev začnite naparovať najprv z väčšej vzdialenosti. Čisté, suché a vyrovnané šaty uložte na suché a chladné miesto bez vlkosti a mimo priameho slnečného žiarenia. Ideálne je uložiť ich predtým do špeciálneho obalu.  

Tip: Ak máte k dispozícii len klasickú žehličku, nastavte si nízku teplotu a medzi žehličku a šaty položte tenkú čistú látku.

Pranie podľa materiálu

Satén

Celé stáročia je synonymum vkusu a prestíže. No taký jemný materiál ako je satén vyžaduje aj kráľovské zaobchádzanie. Ak sa vám podarilo ho ušpiniť, postupujte nasledovne: Čistú handričku navlhčite mydlovou vodou a škvrnu jemne votrite zvonku dovnútra. Použite ďalšiu - čistú, vlhkú handričku na opláchnutie oblasti a odstránenie zvyškov mydla. Následne saténové šaty vyperte ručne - namočte ich do vlažnej vody zmiešanej s malým množstvov jemného čistiaceho prostriedku. Ak sa škvrny napriek tomu neviete zbaviť a chcete to risknúť s práčkou, nastavte si cyklus pre jemné tkaniny bez odstredenia a studenú vodu. Použite šetrný tekutý prostriedok. Pozor! Akékoľvek saténové oblečenie perte vždy samostatne a  obrátené naruby, aby ste minimalizovali riziko poškriabania alebo poškodenia vonkajšej vrstvy. Po vypratí položte na suchý uterák a prikryte ďalším. Následne šaty zaveste a nechajte voľne uschnúť.  

<<< Zlaté saténové šaty s rozparkom

Tyl

Obľúbený tyl je najlepšie prať ručne. Napustite si teplú vodu s teplotou cca 40 °C a pridajte prací prášok na jemné tkaniny. Následne v nej tylové šaty len jemne namáčajte, netrite ich ani nežmýkajte! Potom veci opláchnite v čistej teplej vode a následne v studenej s prídavkom aviváže. Šaty zaveste, napríklad nad nejakú nádobu a nechajte stiecť. Potom ich jemne pretrepte a opatrne vyrovnajte záhyby.

Smaragdové trblietavé tylové midi šaty >>>

Šifón

Obľúbený materiál pre splývavé a éterické šaty. Ľahučká látka vyrobená zo syntetických vlákien nie je taká háklivá ako napr. satén či hodváb a ak nie je označené inak, môžete ju prať aj v práčke. Treba však dodržať rovnaké pravidlá ako pri iných spoločenských šatách: jemný cyklus, studená voda a šetrný prací prostriedok. Prevráťte ich naruby a pre istotu vložte do sieťovaného vrecúška. V žiadnom prípade nepoužívajte aviváž, mohla by šifónové šaty poškodiť. Nikdy ich tiež nevešajte, kým sú mokré, pretože by sa mohli natiahnuť.

<<< Malinové šifónové spoločenské šaty

Hodváb

Ak ste milovníčkou tohto exkluzívneho materiálu, určite si potrpíte na kvalitu odevov a aj k ich čisteniu pristupujete priamo úmerne ich cene. Hodváb je naozaj prémiová látka a ak ste sa nerozhodli pre čistiareň, zvoľte ručné pranie s pridaním špeciálneho prípravku určeného na hodváb. Šaty nechajte vo vode pár minút, jemne nimi pohybujte a následne ich opláchnite studenou vodou. Vždy zaobchádzajte s hodvábom opatrne, aby si zachoval svoj luxusný vzhľad. Ak sa vám ho touto metódou nepodarilo poriadne vyprať, predsa len zvážte odovzdanie hodvábnych šiat do profesionálnej čistiarne, ktorá má skúsenosti s manipuláciou s jemnými tkaninami. 

Tmavomodré plisované šaty >>>

Čipka

Jemná, krehká, ženská… pri praní milovanej čipky treba dať veľký pozor na zatrhnutie látky. Pranie v práčke môže celkovo narušiť jej štruktúru. Namočte ju radšej do vlažnej vody s prípravkom určeným na jemné tkaniny. Čipkované šaty nežmýkajte, vodu vytlačte stlačením medzi dva uteráky a následne ich vysušte položením na ďalší suchý.    

<<< Marhuľové krátke čipkované šaty

Zamat

Plyšová látka s jemným vlasom je obľúbená najmä počas chladnejších mesiacov. Tento materiál sa väčšinou odporúča dať vyčistiť do čistiarne. Na bežnú údržbu medzitým môžete zamatové šaty prečesať kefkou na to určenou a následne ich jemne napariť naparovacou žehličkou. Prípadne nečistoty vyčistite len lokálne priložením handričky či špongie namočenej v rozriedenom pracom prostriedku určenom na jemné látky.

Čierne zamatové krátke šaty >>>

Pomoc z kuchyne: Zbavte sa škvŕn bez chémie

Octová voda

Účinná pri odstraňovaní škvŕn od mastných a olejových látok. Octová kyselina ich rozkladá a tým uľahčuje ich odstránenie. Zmiešajte rovnaké množstvo vody a bežného, prípadne jablčného kuchynského octu. Do roztoku namočte čistú handričku alebo uterák a opatrne pomocou kruhových pohybov naneste na škvrnu. Nechajte pôsobiť aspoň 5 - 10 minút a opláchnite pod studenou vodou.

Pasta zo sódy bikarbóny

Absorbuje škvrny a neutralizuje pachy. Prášok, ktorý máme doma snáď všetky, pomôže odstrániť väčšinu bežných škvŕn, vrátane mastných. Zmiešajte sódu bikarbónu s malým množstvom vody, aby ste vytvorili pastu. Pomocou lyžice alebo stierky ju votrite priamo do škvrny. Nechajte pôsobiť aspoň 15 - 30 minút. Po uplynutí času použite na  odstránenie zaschnutej pasty kefu alebo uterák, prípadne vlhký uterák na odstránenie zvyškov. 

Citronová šťava

Je účinná pri odstraňovaní škvŕn od ovocia, vína či potu. Kyselina v citrónovej šťave ich pomáha rozkladať a uvoľniť z tkaniny. Vytlačte ju do misky, navlhčite čistú handričku alebo uterák a jemne votrite. Nechajte pôsobiť aspoň 5 - 10 minút a opláchnite pod studenou vodou.

Soľný zásyp

Ak ste si šaty obliali červeným vínom, bude pre vás soľ naozaj nad zlato. Posypte škvrnu hrubou vrstvou soli a nechajte pôsobiť aspoň 10 - 15 minút. Počas tohto času by mala soľ absorbovať vlhkosť a nečistoty z tkaniny. Následne ju odstráňte a ak treba, opláchnite teplou vodou.

Veríme, že sa vám vaše šaty podarilo vyčistiť tak, že vyzerajú ako nové a pri najbližšej príležitosti ich predvediete v celej kráse.

Pre viac praktických tipov nás sledujte na Facebooku, Instagrame, Tiktoku a YouTube.  

Späť do obchodu