Retro šaty

Módne trendy sa pravidelne opakujú a vracajú na výslnie v rôznych formách a podobách. Niektoré vzory a strihy sú také obľúbené, že ich nosili snáď všetky generácie. Bodky hrajú prím, no patria sem aj umelecké motívy, kvietky, plis či rozšírené sukne. V záplave navlas podobných outfitov vyskladaných z najnovších trendov môžu šaty vo vintage štýle pôsobiť nečakane osviežujúco. Ktorý retro trend je váš obľúbený?

Prečítajte si aj: Aké šaty sa hodia na birmovku?

Retro oblečenie čerpá inšpiráciu z 20. - 80. rokov minulého storočia. Ak si aj vy občas s nostalgiou spomeniete na to, ako nápadito sa vtedy ženy obliekali, prezrite si šaty, ktoré vám pripomenú „staré zlaté časy“. Súčasní dizajnéri nimi vzdávajú hold móde rokov minulých, no zároveň interpretujú minulé trendy súčasnou optikou. Zistite, ako sa nosí retro oblečenie podľa pravidiel módy v roku 2024.  

Veľký Gatsby

Šaty, ktoré sa nosili v medzivojnovom období, zdôrazňovali pôvab ženy a šili sa z luxusných materiálov. Typický bol strih obopínajúci siluetu ženského tela, ktorý sa postupne rozširuje. Obľúbené boli geometrické vzory. Ak aj vy túžite pridať svojmu štýlu trochu retro šarmu, na bežný letný deň sa vám budú hodiť ľahučké kvietkované šaty v dĺžke pod kolená. Do práce sú originálnou voľbou šaty s volánikom na sukni a širokými rukávmi. Na nóbl večierok, do opery či na prestížnu vernisáž sa vám budú hodiť šaty s orientálnym ornamentom. Samy sú umeleckým dielom a zaujmú natoľko, že ostatní z vás nebudú vedieť odtrhnúť zrak.   

 

Pin-up po novom

40. roky boli oslavou ženského tela. Stelesnením vtedajšieho ideálu krásy boli tzv. pin-up girls. K typickému vzhľadu týchto modeliek patrili lokne, výrazný rúž a šaty s nadýchanou sukňou a srdiečkovým výstrihom zúžené v páse. Práve šaty tohto strihu sa na jar vrátili do módy a v našom e-shope ich nájdete aj v klasickej čiernej. Uhladený retro štýl však pokojne môžete narušiť asymetriou, ktorá je doménou modernej módy. Tmavomodré šaty s decentne poodhalenou nôžkou patria k najvýraznejším modelom našej ponuky. Tieto originálne pin-up šaty nájdete aj v letnom malinovom odtieni.

Tmavomodré midi šaty s asymetrickou sukňou - Mia Dresses >>>

Všade samé bodky

V 50. rokoch sa konečne na výslnie dostáva najobľúbenejší nadčasový vzor. Prispela k tomu aj Marilyn Monroe, keď si obliekla slávne bikiny s bodkami. Dodnes ich nosíme nielen na plavkách, ale aj na blúzkach, šatách i doplnkoch. Väčšie pôsobia hravo a milo, drobné elegantne. Pristanú všetkým ženám bez ohľadu na vek, farbu vlasov či pokožky alebo typ postavy. Hodia sa na bežný deň v práci i do vysokej spoločnosti. Bodky sú skrátka trendom, ktorý nikto nikdy nevymaže z módy. Nechajte sa presvedčiť našou ponukou bodkovaných šiat rozličných farieb a strihov. V plesovej verzii ich nájdete aj v tmavomodrom odtieni.   

 

Bohémka

Hnutie hippies ovládlo v 60. rokoch celý svet. Prinieslo so sebou aj nové módne trendy - žiarivé farby, geometrické vzory a voľné strihy. Bohémsky štýl sa veľkej obľube teší aj dnes. Obľúbeným letným kúskom sú cyklámenové šaty so zvonovými rukávmi, ktoré zakryjú prípadné nedostatky, a pritom pôsobia veľmi sviežo a žensky.  Toto leto sa opäť vrátili do módy aj šaty s netopierími rukávmi. Vezmite si k nim klobúčik a máte dokonale uvoľnený trendy outfit s jemným nádychom retra. 

<<< Cyklámenové šifónové šaty s voľnými rukávmi - Mia Dresses

Oldies diskotéka

Mini dĺžka, zvonové strihy, neónové farby, trblietky, vypchávky na ramenách a hrubé opasky… Móda rokov 70. a 80. patrí snáď k najodvážnejším v dejinách. Nielen k hudbe týchto pamätných rokov sa tak rady vraciame. Oldies štýl má veľký vplyv aj na módu 21. storočia. Hľadáte malé čierne na párty alebo skôr niečo farebnejšie? Na rodinnej oslave vyniknú kvetované retro šaty, v práci zas šik šaty s opaskom v štýlovom burgundy odtieni.   

 

Prečo retro?

  • Priznávame, sme nostalgické. Od určitého veku chápeme, že životy našich mám, babičiek i prababičiek, vrátane spôsobu ich obliekania, môžu byť pre nás nekonečnou studnicou inšpirácie.
  • Chceme, aby vaše šaty boli jedinečné. Veríme, že retro šaty vám pomôžu vyniknúť vo svete rýchlo sa meniacich trendov.

A prečo retro milujete vy? Napíšte nám v správe na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook a priložte fotografiu vo vašich obľúbených retro šatách.

Späť do obchodu