Trendy 2024: aké spoločenské šaty budú vládnuť tomuto roku?

Plánujete sa v roku 2024 zúčastniť nejakej spoločenskej akcie? Či už to bude ples, stužková, svadba, narodeninová oslava alebo len firemný večierok, je dôležité, aby ste sa správne obliekli. Okrem témy udalosti alebo jej dress code, sú kľúčové aj aktuálne trendy. Ktoré budú v nasledujúcich mesiacoch tými najhorúcejšími?

Prečítajte si aj: Detaily na šatách, ktoré dokážu nahradiť šperky

 

Zdobenie na rukávoch

V roku 2024 sa nemusíte báť pompéznosti a výraznosti. Práve naopak. Trendy hlásajú detailné zdobenie na rukávoch plesových šiat, ktoré láka pozornosť aj z diaľky. 

Na rukách nádherne vyniknú predovšetkým čipky a vyšívané vzory doplnené o trblietky, no postavu podčiarknu aj krátke rukávy s volánmi alebo balónové rukávy z tylu.

Ak by sa vám extravagantné a výrazné rukávy nepáčili, no túžite po zaujímavých šatách, siahnite po prevedeniach so zdobeným výstrihom alebo pásom.

Hnedé priliehavé šaty s trblietavým rukávom >>> 

Asymetria

Asymetrické tvary si udržiavajú popularitu už niekoľko rokov. Sú netradičné, šaty ozvláštňujú a pomáhajú vám vyjsť z davu. Zvyčajne sa stretnete s asymetrickou sukňou, ktorá odhalí kúsok z nôh, čím podčiarkuje ženskosť. 

V súčasnosti je však tento trend čoraz populárnejší aj vo vrchnej časti šiat. Skvelým príkladom sú prevedenia na jedno ramienko. Tie z vás v sekunde vykúzlia očarujúcu dámu.

<<< Staroružové midi šaty so zahaleným ramenom

Rozparky

Rovnako ako asymetria, aj rozparky sú populárne už dlhú dobu. A podľa najnovších trendov to vyzerá tak, že nejaký čas tu s nami ešte budú. Ich výhodou je, že sú súčasťou voľných aj priliehavých šiat, pričom pôsobia okúzľujúco a elegantne. Nikdy tak s nimi nespravíte krok vedľa.

Oživte svoj šatník týmito šatami, ktoré zdobia trblietavé akcenty a jemný odtieň staroružovej, pre večery plné nezabudnuteľných momentov.

Staroružové trblietavé šaty spustené na ramená >>> 

Výšivky, trblietky a flitre

V roku 2024 môžu byť umiestnené kdekoľvek – od výstrihu až po rukávy či pás. Dokonca, pre milovníčky extravagancie, sú k dispozícii výrazné kúsky, ktoré sú dekorované flitrami a trblietkami po celej dĺžke.

Aby však výsledok nepôsobil príliš rušivo, uistite sa, že je róba jedno, maximálne dvojfarebná. Flitre, lesklé kamienky a ďalšie dekorácie budú totižto samé o sebe výrazné. S množstvom rôznych farieb by sa mohli biť.

<<< Čierne priliehavé šaty so zlatými flitrami

Luxusné odtiene

A po akých farbách siahnuť v roku 2024? Módni návrhári sa zhodli na odtieňoch pripomínajúcich luxus a bohatstvo. 

Do tejto kategórie spadá tmavomodrá, bordová, tmavofialová a smaragdovo zelená. Následne nechýbajú ani metalické odtiene, čiže strieborná a zlatá, ktoré sú perfektné najmä na plesy, galavečery a bankety.

Tip: Vedeli ste, že Inštitút farieb Pantone každý rok vyhlasuje farbu roka a zatiaľ čo minulý rok to bola odvážna Viva Magenta, tentokrát stavili na nežný odtieň zvaný Peach Fuzz? Viac o tejto farbe a ako ju nosiť sa dočítate v tomto článku.

Fialové priliehavé šaty na viazanie >>>

Čomu sa vyhnúť?

Rok 2024 má v rámci módy voľné pravidlá. Je preto len veľmi malá pravdepodobnosť, že by ste sa pri návšteve nejakej spoločenskej udalosti dopustili módneho faux pas. Ak si ale chcete byť istí, že neurobíte žiadnu chybu, vyhnite sa týmto maličkostiam:

  • Príliš veľa farieb – kombinácia mnohých odlišných farieb pôsobí chaoticky a môže deformovať postavu. Namiesto nej sa zamerajte skôr na jednofarebné prevedenia, prípadne kúsky odeté do dvoch podobných odtieňov.
  • Krikľavé farby – nie sú ideálne na plesy, stužkové alebo iné formálnejšie udalosti. Zvoliť ich ale môžete na menšie rodinné oslavy.
  • Čierna s čiernoučierna je krásna farba, ktorá je vhodná na ples alebo galavečer. Jej výhodou je, že dokáže skryť zopár kíl navyše. Keď sa však pre ňu rozhodnete, snažte sa ju oživiť niečím kontrastným, napríklad bielou, zlatou alebo striebornou. Vyhnite sa ďalším čiernym doplnkom. Výsledok by mohol pôsobiť mdlo a smutne.

 

Nezabudnite na doplnky

Šaty sú základom spoločenského outfitu, no nie sú všetkým. Okrem nich nesmiete zabúdať ani na vhodnú obuv, kabelku a šperky

Z topánok sú najlepšou voľbou lodičky. Tie môžu, no nemusia byť v rovnakej farbe ako plesové šaty. Ak na ne chcete upriamiť pozornosť, vyberte kontrastný odtieň, ktorý bude s celým outfitom pekne ladiť. Skvelým príkladom sú zlaté lodičky so smaragdovými šatami.

Kabelka môže byť listová alebo na menšie ramienko, za ktoré sa vám dobre ponesie. A čo so šperkami? Ich výber sa odvíja od šiat. Ak máte róbu s dlhými rukávmi, vyhnite sa náramkom. Zvoľte jemné náušnice a retiazku. Na druhej strane, keď máte prepracovaný výstrih alebo šaty končia tesne pod krkom, náhrdelník nechajte doma.

Pre viac jedinečného obsahu zo sveta módy nás sledujte na Facebooku, Instagrame, Tiktoku a YouTube

Späť do obchodu