Ako vybrať vhodné šaty na ples?

Chystáte sa zabávať, no neviete, ako vybrať vhodné šaty na ples? Ste na správnom mieste! Ples, bez ohľadu na jeho charakter či formálnosť, je udalosťou, ktorá vyniká vo svete spoločenských stretnutí. Je to príležitosť, kedy sa môžeme odhaliť v celej svojej kráse a elegancii, no výber správnych šiat sa môže zdať náročný. Vo svete módy a štýlu sa otvára široký rozsah možností, od šiat tradičných a elegantných po tie odvážne a moderné. V tomto článku sa pozrieme na to, ako vybrať vhodné šaty na ples tak, aby ste sa stali štýlovou kráľovnou večera. 

Prečítajte si aj: V hlavnej úlohe: staroružová

Ako vybrať šaty na ples podľa typu postavy

1. Plesové šaty pre žienky s chlapčenskou postavou

Ak máte chlapčenskú postavu, dojem ženskosti vám pridajú šaty s korzetom, ktoré zdôraznia dekolt. Nebojte sa trblietok, flitrov, lesklých materiálov, ani svetlých farieb, ktoré vizuálne rozširujú, pretože s vaším typom postavy si to môžete dovoliť.

2. Plesové šaty pre žienky s väčším bruškom

Žienkam s väčším bruškom odporúčame siahnuť po šatách so strečovým materiálom, ktoré pôsobia pohodlne a zároveň lichotia postave. Šaty s vysokým pásom, áčkové šaty a šaty s postupne sa rozširujúcimi strihmi efektívne zakryjú bruško, zdôraznia ostatné časti postavy a vytvoria pôvabný vzhľad. 

3. Plesové šaty pre žienky so širšími plecami

Ak máte širšie plecia, vyberajte šaty s krátkymi rukávmi alebo asymetrickým strihom, čo pomôže vyvážiť proporcie. Rovný alebo áčkový strih tiež krásne vytvaruje postavu. Vyhýbajte sa šatám so zdobením v oblasti ramien - zamerajte sa na strihy, ktoré odvádzajú pozornosť od hornej časti tela.

4. Plesové šaty pre nízke žienky

Ak ste nižšej postavy, hľadajte šaty s výstrihom alebo s vysokým pásom, ktoré opticky predĺžia postavu. Šaty bez ramienok primeranej dĺžky môžu tiež dosiahnuť podobný efekt. Vyhýbajte sa príliš dlhým šatám, ktoré vás, naopak, opticky skrátia.

5. Plesové šaty pre moletky

Moletky môžu vyzerať ohromujúco v šatách, ktoré zdôrazňujú ich krivky. Šaty s priliehavým strihom a výrazným pásom vytvoria pôsobivý vzhľad. Vyhnite sa veľkým vzorom a príliš voľným strihom, ktoré by vás opticky rozšírili.

 

Výber plesových šiat podľa materiálu

Materiál šiat hrá kľúčovú rolu nielen v pohodlí, ale aj v celkovom dojme. Vyberte si materiál, ktorý vám vyhovuje a pristane k príležitosti.

1. Satén

Satén je lesklý, hladký, príjemný na dotyk a pohodlný na nosenie. Šatám dodáva elegantný a sofistikovaný štýl, a práve preto je vhodným pre formálne udalosti, ako sú plesy a večerné akcie.

2. Šifón

Šifónové šaty sú vzdušné a ľahké. Tento materiál je ideálny na plesy, pretože poskytuje pohodlný pocit a krásne padá.

3. Čipka

Čipka pridáva šatám romantiku a ženskosť. Šaty s čipkou môžu byť ideálnou voľbou pre špeciálne príležitosti a plesy so sofistikovanou témou.

4. Tyl

Tyl je ľahký a vzdušný materiál, ktorý dodáva šatám objem a hravosť. Je ideálny pre mladistvý a svieži vzhľad.

 

Výber šiat podľa farby

Farba šiat je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje celkový dojem. Môžete vyberať podľa:

1. Tónu pleti

Ženám s teplým tónom pleti sa hodia šaty v púdrovej, staroružovej alebo béžovej farbe. Naopak, ženy s chladným tónom pleti môžu siahnuť po farbách ako modrá, fialová alebo strieborná.

2. Príležitosti

Pre formálne príležitosti, ako je white tie alebo black tie, siahnite po klasických farbách ako čierna, tmavomodrá, červená alebo zelená. Pre udalosti s dresscode smart casual môžete experimentovať s rôznymi farbami.

 

Dresscode a ich významy

1. White tie

White tie je najformálnejší dresscode, čo znamená, že sa očakáva, že si oblečiete dlhé večerné šaty. Pre túto príležitosť zvoľte elegantné a luxusné materiály a vyhnite sa príliš výrazným vzorom. Muži nosia smoking s bielym motýlikom.

2. Black tie

Black tie vyžaduje elegantné večerné šaty, ale je menej formálny než white tie. Dlhé šaty sú priam žiadané, pričom môžete experimentovať s rôznymi farbami a strihmi.

3. Smart casual

Smart casual je uvoľnený dresscode, ktorý vám dáva väčšiu voľnosť pri výbere oblečenia. Tu môžete siahnuť po šatách v rôznych farbách a strihoch, ale vyhýbajte sa príliš formálnym alebo príliš ležérnym šatám. V tomto prípade sú akceptovateľné aj krátke šaty.

 

 

Nezabudnite na doplnky, ktoré jednoducho transformujú celkový vzhľad. Zvážte vhodné topánky, kabelku, náhrdelník a náušnice, ktoré doplnia vaše šaty. Nezabúdajte ale na to, že menej je niekedy viac. S dobrou rovnováhou medzi moderným a klasickým, farbou a kvalitou materiálu, budete pripravená oslniť na každom tanečnom parkete!

 

Sledujte nás i na sociálnych sieťach Facebook, Instagram, Tiktok a YouTube

Späť do obchodu